sunnuntai 30. marraskuuta 2014

Cosvisionin adventtikalenteri, luukku 1! (eli kuinka kiitollinen olenkaan)


Tervetuloa Cosvisionin adventtikalenterin pariin! Tarkoitus on tarjoilla lukemista jokaisena adventtina, sunnuntaipäivien iloksi tai hitaasti pitkin viikkoa luettavaksi. Kalenterin pää-äänenä toimii Cosvision ry:n cosplaykonsultti Iris Rönkkö, joka myös Suomen WCS- ja NCC-vastaavana tunnetaan. Kuppi kuumaa käteen, ja tervetuloa adventtikalenteriimme!

Ensimmäisenä adventtina alkaa joulunaika, joka taas johtaa kohti vuodenvaihdetta. Yhdysvalloissa joulunaika alkaa Kiitospäivästä, jolloin muistellaan menneen vuoden kiitollisuuden aiheita. Vaikka emme Yhdysvalloissa olekaan, tällainen kiitollisuuden ilmaiseminen ja kiittäminen ovat melkoisen mukava tapa, joten aloittakaamme adventtimme olemalla kiitollisia, cosplaytyyliin!

Tänä vuonna olen ollut kiitollinen siitä, että...

  •  Suomalainen cosplayaaja voitti Nordic Cosplay Championshipin!

Siis miettikää oikeesti! Ei tarvitse hirveästi hävetä suomalaista cosplayta, kun hallitseva Pohjoismaiden mestari on täältä meiltä! Päivi Asikainen otti ja voitti ensin Desucon Frostbitessa järjestetyn karsinnan helmikuussa, ja sitten reteästi vei ykköspaikan Ruotsissa NärConissa.

Näin Suomen NCC-pääjehuna en voi kuin olla superkiitollinen siitä työstä, mitä koko joukkueemme teki tänä vuonna: puvut ja esitykset olivat mahtavia, ja koko joukkue täysillä mukana koko edustusmatkan ajan, elintärkeitä avustajiamme myöten. Ruotsin haastavat trooppiset olosuhteet kohdattiin ja niistä selvittiin, samoin kuin selvisimme lattiamajoituksen haastavista vessajonoista.

  •  Facebookin suuresta ryhmädraamasta selvittiin!

Aiemmin tänä vuonna Facebookin suuressa suomalaisessa cosplayryhmässä, Suomen Cosplay-harrastajissa, mylläsi melkoinen draama, kun ryhmässä alkoi tapahtua yllättäviä muutoksia. Ihmisiä lensi pihalle, pelihousuja repesi, miehet muuttuivat homoiksi eiku- ... Kaiken temmellyksen keskellä perustettiin uusi ryhmä, Suomen cosplay-piiri, ja hetken aikaa meillä oli kaksi tismalleen samanlaista ryhmää rinnakkain. Lopulta Suomen cosplay-piiri valikoitui hallitsevaksi ryhmäksi, ja Suomen Cosplay-harrastajat joutui delete-napin uhriksi. RIP Suomen Cosplay-harrastajat, my sweet prince.

No, tunteet kuumeni ja patalaput paloi siinä kaiken draaman keskellä, ja myös Suomen cosplay-piiri kaipasi hieman imagonparantelua, koska monelle jäi kuva, että ryhmä olisi jonkinlainen salainen rinkipiippausryhmä, jossa se pelätty elitismi kukoistaa ja aloittelijoille nauretaan. Ehei, kyseessä on hillitty ja hallittu ryhmä, jossa voidaan kysyä apua ja vaihtaa ajatuksia tuhannen muun suomalaisen cossaajan kanssa, eivätkä viestit enää huku valtavan viestitykityksen alle. Selvisimme! Tilanne on rauhoittunut ja elämä Facebookissa palannut uomiinsa! Vertaistuki ja toisten auttaminen on tärkeää, joten käyttäkää sitä hyödyksenne! Kukkikaa, kukkaset!

  • WCS-karsintadraamasta selvittiin!

World Cosplay Summitin karsinta Traconissa kuohutti elokuussa, kun ilmoittautuminen tuli ja meni. Virallinen fakta: ensimmäinen satsi, jossa jaettiin puolet paikoista, täyttyi ajassa 03:16, ja toinen satsi ajassa 00:42. NELKYTKAKS SEKUNTII, HEI OIKEESTI! Voitte kuvitella miten kuumat oltavat minulla oli istua ns. vivun varressa avaamassa ja sulkemassa ilmoittautumisia. Varmasti halukkaita kisaajia kuumotti enemmänkin, mutta voin omasta puolestani sanoa että takapuolta ns. kylmäsi kun hyvä kun ehdin välilehteä vaihtaa niin oli ilmot jo täynnä.

Ilo oli suuri, kun näin osallistujien hahmot ja ideat, ja harmitus suuri kun kuulin keitä oli jäänyt ulkopuolelle ja millaisine pukuineen. Etukäteen on hirvittävän hankala tietää, milloin suosio räjähtää käteen; aiempien vuosien aaltoilu osallistujamäärissä ei tällä kertaa toteutunut ennusteiden mukaan, ja suosio tuli yllätyksenä. Uskokaa tai älkää, ei tämä kisa aiemmin ole näin suosittu ollut: vuoden 2012 karsinnoissa lavalle saatiin maanittelun ja tsemppauksen avustamana peräti se neljä paria.

Me kaikki kuitenkin selvisimme ehjin nahoin tästäkin draamasta! Kisoja tulee uusia, ja WCS tulee jälleen! Kuten lupasin Traconin lavalla, Suomen innokkaat kisakatsojat todistajinani, ensi vuoden karsintoihin haetaan portfolioilla, koska jotenkin se esikarsinta pitää tehdä kun on rajattu määrä, mitä voidaan lavalle asti ottaa. Ainiin, enkös minä luvannut niitä portfolio-ohjeita loppuvuodesta...

  • Yhä useampi cosplayaaja tekee opinnäytteitään cosplaysta

Tai "saan opintopisteitä Suomen cosplay-piirin ja Anikin lukemisesta". Cosplay itsessään on melkoisen vähän tutkittu juttu, noin niin kuin akateemisessa mielessä. Siksi onkin ollut ihana kuulla yhä useammista kandidaatintutkielmista, opinnäytetöistä ja pro gradu -tutkielmista, jotka käsittelevät cosplayta joltain kantilta. On taiteita, käsityötieteitä ja kulttuuriantropologiaa, ja minun omaa alaani, kulttuurintutkimusta.

Cosplayn tutkiminen herättää varmasti intoa ja vastustusta, ja niin pitääkin. Itse suhtaudun siihen positiivisesti (koska muuten hajoan), koska minusta on vaan kiva kehittää ja miettiä tätä harrastusta. Jos ei kiinnosta, ei ole pakko. Koen kuitenkin melkoisen positiivisena ja kiitollisuutta herättävänä sen, että kesän Desuconissa järjestämääni keskustelupiiriin osallistui niin paljon väkeä, että Hongan seinät pullistelivat ja oli pakko käännyttää ihmisiä ovelta pois. Cosplaysta, sen ilmiöistä ja ikävistäkin puolista keskusteleminen kiinnostaa muitakin kuin meitä Cosvisionissa! Ihanaa, kiitos!

  • Heroes of Cosplay pyöri jälleen "telkkareissamme"

Siis kyllähän tämä oli kamala, ja kyllähän tätä katsoi välillä sormien läpi kun hävetti niin, mutta olihan tämä viihdyttävä. Kukapa ei olisi katsonut tätä cossia näprätessään... Olihan se epärealistinen, totuutta väärentelevä, sensaationhakuinen, aivan supernolo... mutta se oli ohjelma! Cosplaysta! Telkkarissa oli tyyppejä, jotka cosplayasi, ja niitä ei pilkattu! Kui huisii! Lisää näitä!

Kiitollisuuden aiheita on toki kuluneena vuonna ollut muitakin, mutta niin on tulevanakin vuonna. Cosvision nimittäin tuusailee koko ajan kaikenlaista jännää, alkaen heti tammikuussa! Jyväskylässä sijaitsevassa Suomen käsityön museossa avautuu nimittäin Pukuilun maailmassa - cosplayta ja japanilaista katumuotia, joka on nimensä mukaisesti cosplayta ja japanilaista katumuotia esittelevä ilmainen näyttely. Cosplayn puolelta esillä tulee olemaan pukuja ja proppeja, sekä kuvia kansainvälisissä arvokisoissa kisanneista ja vuoden 2015 aikana kisaavista cosplayaajista.

Näyttely on esillä 2.1.-19.4., ja tänä aikana luvassa on myös oheisohjelmaa, kuten luentoja ja muita tapahtumia. Näyttely on avoinna aina tiistaista sunnuntaihin klo 11-18, Käsityön museon ala-aulan ilmaisessa tilassa. Kannattaa käydä katsomassa myös museon maksulliset näyttelyt, sillä käsityötä arvostavalle ihmiselle museo tarjoaa kaikenlaista upeaa nähtävää! Cosvision ry on toteuttanut cosplaypuolen yhteistyössä Suomen käsityön museon ja aktiivisten harrastajiemme kanssa.

Cosplay näkyy myös Suomen käsityön museon yleisesitteissä! © Suvi Liukkonen
Jos on siis asiaa Jyväskylään, poiketkaa Käsityön museolle, joka sijaitsee aivan kaupungin ydinkeskustassa!

Tämä näyttely on vain yksi niistä asioista, joita teemme vuonna 2015. Edessä on melkoinen vuosi, ja toivottavasti viihdytte mukanamme.

Lopuksi vielä: Onnea tasa-arvoisempi Suomi! Cosvision ry haluaa tukea tasa-arvoista ja yhdenvertaista Suomea, ja tasa-arvoisen avioliittolain eteneminen on jälleen askel kohti parempaa huomista. Siitä on todellakin syytä olla kiitollinen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti