sunnuntai 21. joulukuuta 2014

Adventtikalenterin neljäs luukku kertoo Pukuilun maailmassa -näyttelystä!

Tänään adventtikalenterissamme ääneen pääsee tuottajamme Suvi, joka kertoo, kuinka Pukuilun maailmassa -näyttely syntyi ja mitä oheisohjelmia järjestetään näyttelyn yhteydessä. Näyttely on esillä 2.1.-19.4.2015 Suomen käsityön museon Aula-galleriassa.

Pukuilun maailmassa -juliste © Suvi Liukkonen
Kaikki alkoi elokuussa. Bella Lerch, Miittimesta Museo -projektin koordinaattori, otti yhteyttä ja tiedusteli, kuka Jyväskylän alueella tietäisi jotain cosplaysta. Minä (totta kai) totesin heti, että toimin Cosvisionissa ja meiltä löytyy tietoa ja osaamista cosplayn saralta.

Seuraavaksi kävi ilmi, että Suomen käsityön museolle haluttaisiin näyttely nimenomaan cosplaysta ja japanilaisesta popkulttuurista. Eihän tällaiselle tarjoukselle voinut sanoa ei! Seuraavaksi löysinkin itseni puhelimesta soittamassa Irikselle. Onneksi Iris innostui yhtä kovasti näyttelyn järkkäämisestä ja lähti mukaan työparikseni.

Jo parin ensimmäisen palaverin jälkeen meillä oli tiedossa, keiden puvut saamme esille näyttelyyn ja mitä muuta esittelemme näyttelyn yhteydessä. Lisäksi näyttelyyn saatiin japanilaiselle katumuodille pyhitetty osio, jonka järjestelyistä tuli vastaamaan Oona Kalso. Cosplaysta yksin saisi koko museon täyttävän näyttelyn, mutta tällä kertaa meidän piti karsia ideoita täyttämään kaksi seinää museon Aula-galleriasta. Ehkä sitten tulevaisuudessa valloitamme koko museon - ken tietää.

Järjestelyissä onneksi selvittiin pienillä aikataulu- ja paikkamuutoksilla, ja saimme tällä viikolla rakennettua näyttelyn valmiiksi. Cosplayn ystävillä on nyt hyvä syy lähteä maakuntamatkailemaan Jyväskylään!

Näyttely on myös osa Jyväskylän museopalveluiden yhteistä Japani on pop! –näyttelykokonaisuutta sekä Miittimesta:Museo –projektia, jonka tavoitteena on innostaa nuoria tuottamaan kulttuuritapahtumia nuorille. Näyttelyyn on vapaa pääsy.

Mitä cosplaypuolella sitten on esillä?

Näyttelyssä on esillä Päivi Asikaisen Nordic Cosplay Championshipin voittopuku Bayblade: Metal Mastersin Jack, Maija Melasen EuroCosplayssa parhaan käsityön palkinnon voittanut Otoyomegatarin Amira Halgal, Elffin Magi: The Labyrinth of Magicin Masrur sekä Suomen ensimmäinen World Cosplay Summitissa kilpaillut puku Trinity Bloodin Esther Blanchett.

Lisäksi esittelyssä on Suomessa järjestettävät kansainvälisten arvokisojen karsinnat sekä Cosplay Tour Europe -dokumentin traileri! Esillä myös upeita cosplaykuvia arvokisaedustajistamme sekä Cosplay Tour Europe -dokumentin kuvausmatkalta.


Tältä näyttelyn cosplaypukuseinä näyttää! © Suvi Liukkonen
 

Näyttelyn oheisohjelmat

Oheisohjelmia on tarjolla monipuolisesti! Ohjelmista Cosplay Suomessa, Miekkoja roskista - scavenger cosplay -työnäytös, Poseeraus- ja valokuvaustyöpaja sekä Cosplay Tour Europen ensi-ilta ja lisänäytös ovat Cosvisionin järjestämiä yhteistyössä ohjelmajärjestäjien kanssa. Kaikkiin oheisohjelmiin on vapaa pääsy.

Suosittelen lämpimästi matkaa Jyväskylään!


Cosplay Suomessa
La 17.1.2015 klo 13 – 14.30
Suomen käsityön museo, luentosali


Cosplay eli pukuilu on näkyvimmin pukeutumista erilaisiksi hahmoiksi, mutta sen harrastaminen voi olla paljon muutakin. Suomessa on harrastettu cosplayta jo yli kymmenen vuotta, ja matkaan mahtuu monenlaisia tähtihetkiä. Milloin kilpaileminen alkoi? Milloin lähdimme maailmalle? Mitä cosplayssa tapahtuu juuri nyt?

Luento esittelee cosplayn sisältämiä taidemuotoja vaatetuksesta valokuvaukseen, ja tarkastelee yhteisöllisyyden merkitystä cosplayssa sekä cosplayn harrastamista Suomessa.

Luennoitsijana Iris Rönkkö.

Miekkoja roskista - scavenger cosplay -työnäytös
La 28.2.2015 klo 13 – 15
Suomen käsityön museo, Avoinpaja


Cosplayaajien pukuihin kuuluu usein aseita, koruja ja muita esineitä, joita ei löydy valmiina kaupoista. Monenlaisia materiaaleja näiden valmistamiseen löytyy, joskus jopa yllättävistä paikoista kuten roskalavoilta! Työpajassa esitellään tekniikoita ja materiaaleja, joista tätä esineistöä voi lähteä työstämään nollabudjetilla ja kierrätyshengessä.
Työnäytöksen järjestää Arttu Seppi.

Anime- ja pelimusiikin konsertti
Ti 3.3.2015 klo 17.30 – 19
Jyväskylän Veturitallit, Klubi-tila


JYJYn (Jyväskylän Yliopiston Japani Ystävät) jäsenien oma jousikvartetti soittaa akustisesti japanilaisten anime-elokuvien ja tietokonepelien musiikkia. Luvassa tunnetut ja vähemmän tunnetut tunnarit. Solistina esiintyy Yoon-young Lee (1. viulu, Korea), Anna-Kaisa Pasanen (2. viulu, Suomi), Ayana Palander (alttoviulu, Japani) ja Haruka Kawai (sello, Japani).

Poseeraus- ja valokuvaustyöpaja
La 14.3.2014 klo 12 - 17
Jyväskylän Veturitallit, Höyry- ja Vaihde-tilat


Työpajan pääpaino on poseerauksen kehittämisessä sekä valokuvissa olemisen helpottamisessa. Osallistujat saavat vinkkejä itsensä ja asunsa esittelyyn kuvissa sekä opetetaan valokuvaajan ja mallin kommunikaation tärkeyttä. Lisäksi jaetaan yksinkertaisia vinkkejä valokuvien ottamiseen.

Pajan vetää valokuvaustyöpari Emilia Lahtinen ja Essi Hautala, jotka ovat työskennelleet yhdessä useamman vuoden erilaisissa Suomen cosplay-tapahtumissa. He ovat tehneet myös monia itsenäisiä photoshootteja cossaajien omasta pyynnöstä sekä kuvanneet myös ulkomaisia ansioituneita cosplayharrastajia. Työpaja tulee olemaan ammattimainen ja taatusti opettavainen kaikille osallistujille!

Cosplay Tour Europe –dokumentin ensi-ilta ja lisänäytös

La 21.3.2015 klo 14 – 18
Ensi-ilta ja Q&A-paneeli
Suomen käsityön museo, luentosali


Su 22.3.2015 klo 14 – 16
Dokumentin lisänäytös
Suomen käsityön museo, luentosali


Cosplay Tour Europe on dokumenttiprojekti, jonka tarkoituksena on selvittää eurooppalaisen cosplayn syvin olemus. Viisihenkinen, intohimoinen cosplay-tiimi kiersi kesällä kuukauden verran Euroopassa. He vierailivat eri maiden coneissa, haastattelivat cosplayn kuumia nimiä ja dokumentoivat sekä näkemäänsä että kokemaansa.

Seikkailun päämääränä oli tutustua cosplayn monimuotoisuuteen Euroopassa, nähdä millaista conien teko on ja yhdistää Euroopan cosplaykansaa hitusen näyttämällä, miten hommat hoidetaan muissa maissa!

Dokumentin kesto on noin 1,5 tuntia. Dokumentin jälkeen Question & Answer –paneeli tekijöiden kanssa. Paikkoja näytökseen ja Q&A-paneeliin voi varata sähköisesti alkaen ma 9.2.2015 alkaen. Ilmoittautumisosoite ilmoitetaan myöhemmin.

Dokumentin Facebook-sivu: Cosplaytoureurope
Dokumentin Twitter-tili: @CostourEurope

Dokumentti esitetään toisen kerran su 22.3. klo 14 – 16. Paikkoja näytökseen voi varata sähköisesti 9.2.2015 alkaen. Ilmoittautumisosoite ilmoitetaan myöhemmin.

Japani on pop! –kirpputori
To 9.4. klo 16 – 20
Jyväskylän Veturitallit, Klubi-tila


Onko hyllyssäsi mangoja, jotka haluaisit myydä pois? Tai kenties cosplay-tarvikkeita, joille ei ole käyttöä? Haluatko täydentää jonkin japanilaisen katumuodin asuasi? Tule kirppikselle!

Kirppis on suunnattu japanilaista popkulttuuri harrastaville. Olet tervetullut myymään tai ostamaan esim. cosplay-tarvikkeita, mangoja, keräilynukkeja tai niiden vaatteita sekä japanilaista katumuotia! Kirpputorin järjestää Kosucon-tapahtuman järjestäjät. Kirpputorin pöydät ovat maksullisia ja tuotot ohjataan Kosuscon-tapahtuman järjestämiseen ja Jyväskylän nuorisopalveluiden toimintaan. Lisätietoa pöytien varaamisesta ilmoitetaan vuoden 2015 puolella.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti