keskiviikko 13. elokuuta 2014

Blogivieraana Nordic Cosplay Championshipin voittaja Päivi Asikainen

Tämänkertaisen bloggauksemme takana on tuore Nordic Cosplay Championshipin voittaja Päivi Asikainen, joka kertoo kisamatkastaan Ruotsiin, siellä kisaamisesta ja cosplaykulttuurien eroista. 

Päivi Asikainen 
on 25-vuotias cosplayharrastaja
aloitti harrastamisen vuonna 2009
on osa cosplaykisajoukkue UruharaFC:tä
perusti joukkueen siskonsa Satu Asikaisen kanssa
edusti siskonsa kanssa Suomea vuoden 2013 World Cosplay Summitissa
toi Suomelle ensimmäisen arvokisamitalin NCC-voitollaan

UruharaFC:tä voit seurata Facebookissa ja World Cosplay -sivustolla. Lisäksi joukkue pitää blogia Kandi & Cyber.

Piirtäjä Jackin seikkailut Ruotsinmaalla – Nordic Cosplay Championship 2014

Minun nimeni on Päivi Asikainen ja olen Nordic Cosplay Championship 2014 voittaja. Haluan kertoa teille millaista oli kisata NCC finaalissa ja millainen tapahtuma Närcon oli ensikertalaisen silmissä.

Närcon järjestettiin 24.-27.7.2014 Ruotsissa Linköpingin kaupungissa paikallisella yliopistolla. Nelipäiväinen con veti puoleensa noin 7000 kävijää, ja laaja kampusalue sai tapahtuman näyttämään Suomen coneja paljon isommalta. Minulle oli kerrottu etukäteen, että meno olisi paljon rennompaa kuin Suomen coneissa, ja niinhän se olikin. Ohjelmasta on vaikea sanoa mitään, koska suurin osa ajasta meni NCC juttujen parissa, mutta käsitykseni mukaan järjestettyä ohjelmaa oli melko vähän. Hengailu näyttikin olevan suosituin ohjelmamuoto.

NärCon 2014 @ Gabriel Kulig
Omalla kohdallani matka alkoi 15.2.2014 Desucon Frostbitessä, kun voitin semifinaalin ja pääsin osaksi Suomen kolmihenkistä joukkuetta. Osallistuin semifinaaliin, koska kaipasin tavoitetta. Valmistautuminen Närconiin sujui vaihtelevissa fiiliksissä. Aina ei tiennyt, pitäisikö itkeä vai nauraa kun henkilökohtainen elämä ja harrastukset ottivat yhteen. 2013 kävin siskoni kanssa kisaamassa World Cosplay Summitissa Japanissa, ja tästä matkasta viisastuneena yritin lähteä myös Ruotsiin. Vielä ennen lähtöpäivää ehdin tehdä muutoksia asuvalintoihini ja vaihtaa virallisen kisapukuni semifinaaliasuun. Suurta menetystä ei tapahtunut, koska semifinaaliasu oli paras cosplayasuni tähän mennessä. Matkaan päästiin 23.7 ja kaikki tarvittava oli mukana.

Ruotsiin pääsee helposti laivalla tai lentokoneella. Conibussi kuljetti kävijöitä tapahtuma-alueelle Tukholmasta, jonne pääsi suoraan lentokentältä junalla. NCC joukkueen matkoista huolehtii oman kotimaan kisaorganisaatio. Suomessakin tuttu helleaalto velloi Närconin yllä. Jos helle on toistuva ilmiö Linköpingissä ja ajattelit lähteä Närconiin, ei kannata pakata mukaan sitä kaikista kuuminta cosplayasuasi. Kävijöitä majoittui kampusalueen urheilukeskukseen, ja myös NCC kisaajille oli täällä oma majoitustila. Kyseessä oli lattiamajoitus tanssistudiossa.

© UruharaFC
Tapahtuman puolesta kaikki NCC ihmiset saivat käyttöönsä ilmapatjan, tyynyn, peiton ja huovan. Erillinen luokkahuone toisessa rakennuksessa oli myös pelkästään NCC ihmisten käytössä. Kyseisessä huoneessa pidettiin kaikki infot ja kokoontumiset, syötiin aamiainen, ja perjantaina puettiin ja meikattiin finaaleja varten. Tämän luokkahuoneen vieressä oli Cosplay Workshop, jonne saattoi mennä korjaamaan pukuaan. Workshop oli usein todella täysi, mutta NCC kisaajat pääsivät sisään aamulla ennen huoneen aukeamista muille cosplayjaajille korjaamaan ja silittämään asujaan rauhassa.

Kommunikaatio Ruotsissa tapahtui englanniksi eikä asioiden ymmärtämisessä ollut vaikeuksia.
Aikataulu oli sen verran väljä, että kaikkialle ehti hyvin ilman stressiä. NCC:n aikataulu ilmestyi etukäteen nettiin, ja siihen ehti tutustua hyvin ennen lähtöä. Merkittävä osa matkan sujumisesta on tietenkin kiinni oman kotimaansa organisaatiosta, ja ainakin Suomen päässä homma pelasi loistavasti. Ihan parasta on, kun matka on sujuva ja turvallinen. Myös Närconin päässä NCC asioista vastanneet ihmiset olivat todella mukavia ja omistautuneita, ja he pyrkivät järjestämään asiat aina parhainpäin. Ruotsissa suurta riemua tuotti tavata ystäviään, keitä oli nähnyt viimeksi WCS:ssä viime vuonna. Valitettavasti muiden maiden kisaajiin tutustuminen jäi vähän heikoksi. Jonkinlainen yhteinen esittäytymistilaisuus olisi ollut hyvä.

@ NCC
Nordic Cosplay Championship eli cosplayn pohjoismaiden mestaruuskilpailu kokoaa yhteen cosplayjaajia kaikista viidestä pohjoismaasta. Kilpailu järjestettiin ensimmäisen kerran 2012, ja Suomesta ensimmäinen joukkue lähti matkaan 2013. Ensimmäinen islantilainen kisaaja oli mukana finaaleissa 2014. Suomesta, Tanskasta, Norjasta ja Ruotsista lähetetään kolme kisaajaa, ja toivottavasti jatkossa myös Islannista saadaan mukaan kolmen hengen joukkue. NCC finaali kilpaillaan perinteisenä yksilökisana. Jokainen tuomari pystyy antamaan maksimissaan 30 pistettä, joista 15 on puvusta, 10 näytöksestä ja 5 hahmouskollisuudesta. NCC:ssä näytöksessä saa käyttää avustajaa. Avustaja voi olla koko ajan piilossa, vilahtaa lavalla muutaman sekuntin ajan pukeutuneena mustaan, tai sitten pukeutua saman sarjan henkilöksi ja kävellä lavalla näkyvissä näytöksen taustalla.

Itse olen aina kokenut kansainväliset arvokisat mahtavaksi tilaisuudeksi nähdä cosplaykulttuuria muista maista. World Cosplay Summitissa Tanska ja Suomi vaikuttivat samankaltaisilta, mutta NCC:ssä pohjoismaiden erot hahmottuivat selvästi. Suomea ja Tanskaa yhdistää WCS edustuspaikka. Tämä on pistänyt erityistä puhtia maiden kilpacosplayhin, ja lavalla on pakko nähdä hienojen pukujen lisäksi hyviä näytöksiä. Tietolähteeni mukaan Tanskassa näytöksiin on aina panostettu erityisen paljon ja jonkinlainen lavaproppi on pakko olla. Hyvä näytösidea saattaa syntyä jo ennen asuja, ja sitten valitaan käsikirjoitukseen sopivat hahmot. Suomessa toimitaan toisinpäin, eli valitaan hahmo, tehdään asu ja sitten mietitään hahmolle sopivaa näytöstä. Ruotsissa cosplayesityksissä käytetään paljon taustavideoita tai heijastetaan taustakankaalle tapahtumaympäristöä kuvaava tila. Näytös voi olla pelkkää kävelyä ja pyörähtelyä videon hoitaessa viihteen. Tällaisista näytöksistä näki esimerkkejä, kun seurasi Närconin esityskilpailua. Norjassa suositaan puhumista itse, eli audioraidan puhe ei tule kaiuttimista, vaan cosplayjaajan omasta suusta. Islannin cosplay-yhteisöstä en osaa sanoa oikein muuta, kuin että se on pieni ja vahva. 2015 Ruotsi tulee osaksi World Cosplay Summittia, ja on mielenkiintoista nähdä, miten tämä vaikuttaa paikalliseen cosplaykulttuuriin.

NärConin cosplaykilpailusta ©Emma Andersson
Cosplaynäytöksiä seuratessa olen pistänyt merkille taustaelokuvien yleistymisen. Näitä nähtiin myös NCC:ssä. Näytös alkaa tai sitä siivitetään jonkinlaisella lyhyellä videonpätkällä, joka näytetään taustakankaalla. Tämä ”elokuva” kuvataan siis itse, eikä se ole animesta leikattu pätkä. Minusta tällainen elokuva on mahtava keino oikein käytettynä, mutta se voi myös latistaa lavan tunnelmaa. Toisaalta mitä tahansa teetkin lavalla, se on riski. Tarinallisuus ja esiintyjän oma panos ovat aina tärkeitä. Jos lavasteella ei ole käyttötarkoitusta, se on turha. Jos video varastaa shown, tasapaino sen ja näytöksen välillä ei ole kohdillaan. Avustajan rooli kannattaa suunnitella niin, ettei yksilönäytös ala näyttämään joukkuekisalta. Monesti assistentti on suurin apunne ja tukenne koko matkan ajan. Valitkaa avustajanne hyvin. Luottakaa sellaiseen henkilö, kenen varaan pystytte hätätilanteessa kaatumaan koko painollanne.

NCC finaali kisattiin perjantaina. Homma eteni samalla tavalla kuin monissa muissakin cosplaykisoissa, eli valokuvia, tuomarointia, harjoitus ja finaalinäytös. Sen sijaan, että oltaisiin marssittu jonossa pisteeltä toiselle, kisaajat oli järjestetty limittäin niin, että valokuvauksen ja tuomaroinnin väliin jäi reilusti aikaa. Valokuvausta varten oli varattu 18 minuuttia aikaa luonnonhelmassa. Kuvaus oli loistava tilaisuus saada laadukkaita cosplayvalokuvia huippukuvaajan ottamina. Tuomaristossa istui edustaja jokaisesta osallistujamaasta sekä kaksi cosplaykunniavierasta Japanista. Kuten arvokisoissa on tapana, asuja katsottiin hyvin läheltä. Tuomaristo pyysi kertomaan asun lisäksi mm. sarjasta ja tekemään hahmolle tyypillisen poseerauksen testatakseen hahmouskollisuutta. Lava näytöksiä varten sijaitsi ulkona (onneksi ei satanut) ja shown alkamista odoteltiin yöhön. Lähes kaikki kisaajat olivat tuoneet lavasteita ja lavaproppeja, ja assistentin käytöstä otettiin ilo irti. Itse esiinnyin viimeisenä, ja vasta kotona Suomessa katsoin tietokoneelta muiden kisaajien esitykset. Illan edetessä lavan takana alkoi tulla kylmä. Profiilikuvia pyydettiin sen verran lähellä tapahtumaa, etten usko tuomariston jäsenten ehtineen tutustua sarjoihin juurikaan. Näytöksiä varten valotoivekaavake olisi ollut suuri plussa, koska nyt ainakin allekirjoittaneen valotoiveet menivät väärin finaalissa. Tällaisten asioiden jättäminen vähälle huomiolle kansainvälisessä arvokisassa on pöyristyttävää. Vaikka finaali sujui ilman isompia ongelmia, voisi Närcon ottaa oppia Suomen kisaskeneä, jossa cosplaykisaajista huolehditaan ja heitä ohjataan viimeiseen asti.

Finaalipukuni Jack sarjasta Beyblade: Metal Masters @ David Johansson
Omalta osaltani päivä ja koko matka sujuivat hyvin. Tietynlaista varmuutta tuli siitä, että Jackin kanssa sama ruljanssi vedettiin lävitse jo Desucon Frostbitessä. Se on väistämätöntä, että aina jotakin menee vähän pieleen ja aina on parantamisen varaa. Näytöksen onnistumisen kannalta hankalimpiin kohtiin kannattaa miettiä varasuunnitelma, jos vaikka jotakin menee alkuperäisessä näytöskuviossa pieleen. Uskaltakaa haastaa itsenne ja ottaa riskejä! Närconissa kaikki kisaajat olivat voittajia minulle. He selvittivät tiensä läpi semifinaalien kymmenien hakijoiden joukosta finaaliin, ja kaikki pääsivät lavalle asti puvut päällä ja ehjinä sieltä pois. Palkinnot jaettiin lauantaina yöllä ja yllätys oli suuri, kun voitto sieltä sitten tuli. Vaikka suoritukseni oli vahva, en uskaltanut elätellä toivoa sijoittumisesta, koska jos maalailee korkeita sijoituksia itselleen, pettymys tuntuu todella pahalta palkinnon jäädessä saamatta. Jokainen pystyy tekemään vain parhaansa niissä olosuhteissa ja elämäntilanteissa. Enempään ei tarvitse pystyä, koska jos on tehnyt parhaansa, tällöin tietää itseään paremmin sijoittuneiden olleen oikeasti sinua parempia. Matka Ruotsiin ei ollut pelkää NCC:tä, vaan mahdollisuus kokea Närcon, tavata uusia ihmisiä ja nähdä cosplaykulttuuria. Täytyy myöntää, että siinä vaiheessa, kun sain palkintotaulun käteeni, onnenkyyneleet vierivät pitkin kasvojani.

Minun mielestäni kuka tahansa pystyy voittamaan pohjoismaiden mestaruuden. Menestys on aina kovaa työtä, mutta se on myös hyviä ideoita ja omistautumista. Kisoissa ei välttämättä pärjää komeilla ja työtunteja vaatineilla asuilla. Voitto tulee tasapainoisilla kokonaisuuksilla, hyvin tehdyillä puvuilla ja kekseliäillä näytöksillä. Näiden välissä on paljon rakkautta. 

Ja palkintojen jako! © Anton Kurkkio
Muistakaa aina cosplayjata hahmoja ja sarjoja, joista itse pidätte. Silloin kun hahmo on mieleinen, häntä on ilo esittää. Rakasta hahmoa haluaa ilmentää aidoimmillaan juuri sellaisena kuin tämä on. Jos näytöksen jälkeen katsojat kiinnostuvat sarjasta ja sen hahmoista, voi omaa ulosantiaan pitää onnistuneena. Hyvä cosplay voi parantaa ihmisten negatiivisia käsityksiä sarjasta, hahmosta ja sarjan cosplayjaajista. Älkää pelätkö nähdä vaivaa näytökseen tai asuun. Tunnistakaa omat vahvuutenne ja hyötykää niistä. Vaikka aina kehotetaan tekemään jotakin uutta ja erilaista, todelliset taidonnäytteet syntyvät omien vahvuuksien avulla. Itse sain apua perheeltäni näytöslavasteisiin, ja Jackin näytöskuvio syntyi siskon kanssa pidetyssä ideariihessä. Älkää yrittäkö jääräpäisesti selvitä yksin jos voitte pyytää apua. Tietenkin kilpailun säännöt asettavat ehdot sille, paljonko kisaajan täytyy asustaan valmistaa itse. Sääntöjä on tärkeää noudattaa reilun pelin nimeen. Haluan, että NCC pysyy aina viattomana kilpailuna, jossa motivoituneet harrastajat voivat ottaa rehdisti toisistansa mittaa ilman näyttämisentarvetta tai kulisseissa tapahtuvaa rahaliikennettä. WCS:ssä tuli vähän sellainen olo, että finaalissa pärjäävät he, ketkä osaavat parhaiten venyttää sääntöjä ja rikkoa niitä huomaamattomasti. Ajatustenvaihto, parannusehdotukset, tiedonjakaminen, niitä ei kielletä säännöissä. Uskokaa siihen mitä teette, sillä ylpeys ja itsevarmuus saavat teidät loistamaan!

Elämäni ei ole mullistunut NCC voiton jälkeen ja arki rullaa normaalisti radallaan. Olen itsevarmempi harrastuksen parissa. Pakko minun on ollut jotakin oikein tehdä, koska menestyi kilpailussa. Yritän tehdä vähän aktiivisemmin asuja tulevan vuoden aikana. Palkinnoksi voitostani sain kunniakirjan kehyksissä ja rahaa kahden ihmisen Japaninmatkaa varten. En vielä tiedä milloin lähden reissuun, mutta olisi kivaa käydä matkan aikana japanilaisessa cosplaytapahtumassa. Niin paljon kuin pidänkin Beybladesta, juuri Jackin asulla voittaminen tuntui todella tärkeältä.

Nordic Cosplay Championship 2015 joukkuetta aletaan koota TRACONISSA 13.-14.9.2014. Samassa tapahtumassa pidetään myös luento, joka käsittelee 2014 NCC-matkaa. Toivottavasti tapaamme siellä ja antakaa itsenne loistaa!

Terveisin

Päivi

PS. Koko finaalishown pystyy katsomaan täältä!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti